Sök

Sök

Sprida hagel

Då hagelhållen vid grytjakt sällan är längre än 20 m och oftare är 10 m så vill man såklart ha det som sprider mest för att öka chansen till träff.

När jag för några år sedan kom i kontakt med sprida hagel som ett begrepp så kände jag såklart att det här måste provas, om det finns något som kan öka mina chanser till att lyckas lite oftare än vanligt så bör det utvärderas.

2019 var det år som jag först fick tag på en ask winchester dispersers, us 4, 34 gram laddning. Dessa hagelpatroner är konstruerade för att sprida mer än vanliga patroner. 

Första test

Snabbt en eftermiddag senhösten 2019 åkte jag så till skjutbanan för att testa sprida hagel kontra mina vanliga grytskott från wichester, super speed, us 5, 36 g laddning. Testet genomfördes med min drilling, cylinder borrad. Avstånd och ammunition står på tavlan i bild. 

När jag genomförde testet 2019 så var det inte så omfångsrikt som jag önskade utan det blev mer ett snabbtest och om det gav någon effekt.

Hursomhelst så fick jag känslan av att sprida hagel gav mig en fördel vid testet 2019 så det beställdes en låda med ammunition.

Det framkom också vid ett senare tillfälle att Rottweil har liknande patroner som heter Streu, så jag inhandlade några askar sådana för att utöka mitt test 2021.

2021

I mars 2021 så hade jag slutligen bestämt mig för att försöka utöka sprida hagel testet med Rottweil Streu och se ifall dessa är bättre, likvärdiga eller sämre. 

Som referens patron valde jag Gyttorp us 3, 36 gram laddning. Om det var rätt referenspatron överlåter jag till någon annan att ha synpunkter på. 

Jag började med att bestämma mig för vilket avstånd ammunitionen skulle provas på och valet landade på 8 m, samt 16 m. Helt enkelt för att det normala grytskottet avlossas på det avståndet ungefär. 

- Samtliga skott är skjutna i helt öppen hagelbössa. 

- 67 cm pipa är en bockbössa. 

- 51 cm är en kortad halvautomat. 

Första test av sprida hagel

Tanken var att göra testet så att det vid senare tillfälle kan gå att jämföra mot en annan hagelpatron. Eller om någon tar vid där jag slutade. 

Jag hoppas att jag inte är den enda som ligger och funderar länge på nätterna över vad jag borde ha gjort efter misslyckade jakter, eller exempelvis använt för hagelammunition för att vända ett misslyckande till en succe. 

Det första testet genomfördes med min hagelbock men utökades sedan till att omfatta en hagelbössa med kortare pipa, om det skulle ge någon mer effekt.  

Jag själv har upplevt att någon av de kortare hagelbössorna jag använt under åren har spridit mer, eller jag har ivarjefall upplevt det så. Så jag tänkte att jag borde ta tillfället i akt och göra ett så utförligt test så man kan dra fler lärdomar under samma utvärdering. 

Avstånd 8 m. 67 cm pipa. 

Avstånd 8 m. skjutet med 51,5 cm piplängd. Avstånd mellan strecken är 40 cm. 

16m

Rottweil Streu, us4, 34g . Avstånd 16 m. 67 cm piplängd. Avstånd mellan strecken 60 cm.

Winchester dispersers, us4, 34 g. 16 m. 67 cm piplängd. 

Gyttorp special,us3, 36 g. 16 m. 67 cm piplängd.

Summeringar och slutsater

Jag har egentligen inte kommit fram till några revolutionerande resultat måste jag erkänna. Jag trodde nog att resulaten skulle bli tydligare både med användande av kortare hagelpipa samt sprida hagel men måste säga att det är svårt att ibland avgöra vilken typ av hagelammunition det är skjutet med.  

Så jag får börja med att säga att det är enklast att du som tittar på bilderna och själv avgör vad du tror är bäst att använda i ditt vapen. 

Jag har vid vidare studier också försökt få reda på om jag kunde gjort testet på något annat sätt men inte riktigt kommit fram till det.  

En person jag pratade med sade att uppförandet i en hagelpipa är så individuellt att det är rent svårt att jämföra hagelskott i annat än sitt egna vapen och i viss mån inte ens där. Så jag överlämnar det här till dig som läser detta att göra din egen bedömning av vad jag har kommit fram till. 

Tittar jag på min träffprocent vid grytjakt så anser jag fortfarande att den ökat sedan jag börjat använda mig av spridarhagel så det kommer jag fortsätta med. Men måste erkänna att jag förväntade mig större skillnader än de jag fick vid testet 03.2021. 

Så med min utvärdering skulle jag gärna vilja bjuda in andra personer som har tips eller erfarenheter från tester de gjort som pekar i en annan riktning. Eller varför inte i samma riktning. 

Med vänlig hälsning Rasmus Boström