Sök

Sök

Vinterjakt - bra vinterkamouflage för jakt under vinter
Rasmus Boström en erfaren jägare inom björnjakt, rävjakt, grävlingsjakt, fågeljakt. Han har jobbat med jaktkläder och utveckling sedan 2010. Rasmus Boström älskar tysta jaktkläder. Har utvecklat jaktställ för rörlig jakt och hundjakt. Är själv hundförare

Vinterkamouflage - varför är det nödvändigt?

Vinterjakt
Först och främst så kan man svara på frågan enkelt. Vinterkamouflage vid vinterjakt används för att öka chansen att djuren inte uppfattar dina konturer. Ett bra vintercamouflage tar bort dina konturer gentemot omgivningen och suddar i bästa fall ut dina rörelser för misstänksamma vilda
djur.

Vinterkamouflage
Hur bra ett vintercamo mönster är, varierar självklart mycket beroende på den omgivning du jagar i men sällan är naturen helt kritvit vid vinterjakt utan oftast är en kombination av vit grundfärg samt någon form av mönster i olika grå och mörka toner mycket konturbrytande. Och vid vinterjakt så är bra vinterkamouflage många gånger det som utgör skillnaden mellan succe eller fiasko. När du sakta höjer armarna för att ta skottet i direkt närheten av en toppfågel eller räv så avgör hur lite djuret uppfattar dig, om tjädertuppen flyger eller bara avvaktar eller om räven fortsätter mot dig eller kastar om i full panik.

Vinterkamouflage vid Toppfågeljakt

Ett bra vinterjaktställ för toppfågeljakt ska inte dra till sig snö utan ha en hyfsat glatt yta så att inte snö fastnar i kläderna när man lägger sig ner för att skjuta. Resultatet med fastnande snö som sedan tinar och slutligen fryser till pansar är ingen trevlig kombination en iskall toppfågeljakt dag.

Huruvida stället är helt ljudlöst vid specifikt toppfågeljakt är egentligen inte så otroligt viktigt, nu är det ju inte så att tjäder och orre hör dåligt utan oftast låter en massa andra saker under toppfågeljakt såsom knarrande skidor och gnirkande skidbindningar, men det är självklart ingen nackdel om vinterjaktstället är tyst. Däremot så är ett bra vintercamo av största vikt för ett lyckat resultat.

Vinterjakt på räv, lodjur, vargjakt

Ett vinterjaktställ för räv, lodjur, vargjakt bör vara tyst och prasselfritt, framförallt räven är mycket känslig för onaturliga ljud och är mycket oförlåtande vad gäller saker och ljud som sticker ut i omgivningen. Ska man ändå rangordna vikten av ljud och vinterkamouflage vid jakt på snö så är vinterkamouflaget det viktigaste av de två. Utan bra vintercamo kommer framförallt räven inte komma så nära att ljudet av ditt prassliga vinterställ blir ett problem.

Med rätt vintercamo ökar chansen till succe
Som du ser på bilderna är naturen sällan kritvit vid vinterjakt. Ta till exempel bilderna på räven -det är strax före den upptäcker något misstänkt. Här känner den att något inte stämmer, men tack vare bra vinterkamouflage kastar den inte helt om och några hundradelar senare kommer skottet.

Lycka till där ute!

Rasmus