9 tips för en lyckad björnjakt
1. Val av pass
Försök i den mån det går att inte få ett fast pass i exempelvis ett torn vid björnjakt. Jag har under många år försökt propagera för rörliga pass, eller snarare ansvarsområden vid björnjakten. Björnar kommer inte alltid på samma plats som älgarna och därför är det bättre att vara flexibel. Får björnen välja kommer den ofta i skydd, dvs efter tätbevuxna bäckdrag eller ungskog.
2. Kommunicera med dina passgrannar
För att punkt 1 skall fungera för en säker björnjakt så krävs kommunikation. Så länge man kan kommunicera med sina passgrannar så kan man också röra sig utan att utsätta någon för risker i samband med avlossande av skott mot björn. Gör klart tidigt med dina passgrannar vart du kommer hålla till, ( exempelvis från kraftledningen och österut efter vägen till nästa vägkorsning ). Då vet samtliga vart de inte har något att göra.
3. Eftersträva att ha ca 15-30 m till björnen
Ibland ligger björnen långt före hundarna, 10-15 minuter och då är det självklart svårpassat. Mitt råd då är att placera sig där en bäck korsar vägen du kanske passar efter. Försök samtidigt ha koll efter så lång sträcka som möjligt, på så vis ser man åtminstone att det är björnen som är jagad. Vid björnjakt kommer dock oftast björnen och hundarna ganska tätt ihop och du kan räkna ut ganska snabbt vart det kommer passera dig. Jag brukar vid björnjakt eftersträva att ha ca 15-30 m till björnen när den passerar mitt pass, är hållet längre så kan det vara svårt att hitta en skottchans om hunden/hundarna ligger nära björnen. Björnen kan i vissa fall låta ganska högt när den kommer och det kan ge en god fingervisning om vart den kommer passera, min första tanke vad ljudet liknar är det en häst i full fart på travbanan. Ett högt flåsande ljud som kan höras flera hundra meter.
4. Största möjliga träffyta
Vid skott snett framifrån under björnjakt håller jag i halsvecket där hals och bog möts. Vid skott mot björn rakt framifrån så döljer björnens huvud ” stickhålet ” som man så gärna skjuter på älg, vid några tillfällen har jag varit på eftersök på björnar som är skjutna i nosryggen pga raka mot skott. Dessa eftersök är sällan enkla då björnen ofta går långt efter skott. Däremot så kan skott som lossas på nära håll skjutas strax bakom öronen till puckeln vilket resulterar att kulan hamnar i träffområdet snett uppifrån och i bästa fall skjuter av ryggraden på björnen.
5. De stora dragen vid björnjakt
6. Hundar och spår
Det är otroligt mycket svårare att se vart det gick fel med 2 hundar lösa i spåret än 1 hund. Är spåret ca 1-4 timmar ( eller verkar lukta bra för hunden) brukar jag först släppa 1 hund, när jag ser att den kommit 500 m-1 km och håller god fart utan problem så släpper jag nästa hund. På så vis har hund nr 1 chans att hålla koll på spåret till det blir ännu nyare, och ju nyare spår desto större chans till björnjakt.
Conny ABRAHAMSSON
Tja Rasmus!
Jag läser allt jag kommer åt, som du skriver + kollar filmer, allt om björnjakt. Var på min första björnjakt i Jämtland 2023, uppe i Hoting. Verkar som det blir Gävleborg nu. Ha det bäst och håll hårt i Astro-kepsen.😉👋
Mvh // Conny (Åkersberga)