Sök

Sök

Älgjakt

Älgjakt

Älgjakt

Älgjakt är en av de äldsta och mest uppskattade jakterna i Sverige. Jakten är mest utbredd i de norra delarna av landet men förekommer över hela sverige. Älgjakt och björnjakt medför även stort intresse från jägare i utlandet som kommer till Sverige för att ta del av denna jaktform. Det finns mellan 300.000-400.000 älgar i Sverige, vilket gör Sverige till ett av de älgtätaste länderna i världen. Varje år skjuts ca 100.000 älgar under älgjakten, vilket ger Svenska älgjägare drygt 10.000 ton älgkött varje år.Når får man jaga älg i 2024?

Jakttiden för älgjakt startar samma dag för alla älgjaktsområden - 1/9 för norra Sverige och 8/10 för södra Sverige. Se fullständig information om älgjakttider på länsstyrelsens webbplatser.

 

Vad krävs för älgjakt?

För att jaga älg krävs att man har tillgång till en jaktmark. Den kan vara egen eller upplåten av någon annan (jaktarrende). Älgjakten är en omfattande och reglerad jakt. Jakten bedrivs i tre typer av områden:

  • Älgskötselområde
  • Licensområde
  • Oregistrerad mark.

Man får jaga älg endast under tiden från och med en timme före soluppgång till och med solnedgång. Vid älgjakt gäller samma lagstiftning som för annan jakt enligt jaktlagen och jaktförordningen.


Tysta kläder

För denna typ av jakt varvas klassiska plagg i grönt med plagg med fokus på rörlighet, prasselfritt, ventilationsförmåga, kamouflering och synbarhet. För passkytten rekommenderar vi tysta, slitstarka och varma kläder. Dock brukar det krävas på älgjakt att man har någon form av röd synlig markering på sig såsom röd keps eller signalväst av något slag.Vilket vapen använder man?

Vid älgjakt används klass 1-vapen, så kallade älgstudsare. Älgstudsaren är ett kulvapen, oftast en repeter av något slag. Vid älgjakt får alltså inte ett klass 2-vapen eller lägre användas. Kalibern i ett klass 1-vapen kännetecknas av en kula som väger minst 9 gram och som har en anslagsenergi om minst 2700 J vid anslag på 100 meters avstånd. Vanliga kalibrar är 308 Winchester, 30-06 eller 6,5×55.Jaktsätt

Man jagar oftast älg på 2 sätt, det ena är att man sitter på pass och väntar vid exempelvis viltväxlar eller platser som älgarna besöker för att äta.
Det andra sättet är att man använder sig av passlinjer med passkyttar och drevkedja eller hundar som släpps i området. Syftet är att få älgarna att exponera sig för att få möjlighet att skjuta. Just användandet av ställande hund på älgjakt röner stort intresse bland älgjägarna och är också en dominerande jaktform från mellansverige och norrut. I södra delen av sverige där markerna är mindre används mer drevkedjor med människor samt stötande hundar.
 

 

Lycka till på älgjakten.

Lämna en kommentar (alla fält krävs)