Sök

Sök

Älgjakt med hund

Älgjakt med hund

Älgjakt med hund

Älgjakt med hund, speciellt ställande hund, har många likheter med jakt med skällande fågelhund. Skillnaden är att allt är lite större och lite längre.

Vidare sök, längre förföljanden och större djur. Att det är stora djur vi jagar gör också att man måste vänta lite längre med själva injagningen så att hunden hinner växa sig stark även i huvudet. För även om kroppen och jaktlusten finns där tidigt är kanske inte den mentala delen lika mogen och utvecklad.

Risken att något går fel är för stor, i alla fall i våra ögon. Det betyder inte att man behöver vänta med att ge hunden skogsvana, snarare tvärt om, bara att lite is i magen är bra även om man snabbt vill komma igång med sin nya jaktkompis.
 

Från noll till hundra


Alla våra spetshundar är genetiskt programmerade att jobba självständigt och ibland långtifrån sin förare. En typisk dag går därför från noll till hundra och ibland sexgånger om. Det ställer krav på den utrustning du har på dig. Jakt är och har blivit mer och mer av en prylsport och vem kan säga att det inte är roligt med nya prylar. Med tiden börjar man också ställa rätt så många krav på de kläder man använder, de ska uppfylla en hel del kriterier som vi ställer. Att jaga med hund betyder inte sällan att du rör på dig en hel del, ofta i tuff terräng. Älgjakt med hund kräver en hel del av dina kläder.
 

Tysta kläder

Från att tidigare använt plagg med olika membran har vi under dom senaste åren valt att nästan helt välja bort membrankläderna mot plagg som är tysta, andas och värmer trots att det är blött. Ett material som är fantastiskt i alla dessa hänseenden är ull, både som bas- mellan- och ytterlager, de nya moderna vadmalskläderna är perfekt för ändamålet. Fördelarna är som sagt många men tystheten i materialet när du smyger fram mot ståndskallet och förmågan att värma är ett stort plus när älgen väljer att ta till flykten och det bara är tvunget att sätta sig nerpå en stubbe och vänta igen. Är det halv storm och regnet öser ner då åkerfortfarande membranbyxorna på men vi väljer ofta en lätt regnjacka som är lätt att stuva undan om vädret skulle vända. Som mellanlager är det fortfarande en skjorta som gäller eftersom den är så lätt att knäppa upp och rulla upp eller ner ärmar om det behövs.

 

Vilka prylar behöver man då ha med sig vid älgjakt med hund?

Under själva jakten, inte särskilt mycket. Kläderna är som sagt viktigast för att jaktdagen ska bli så bekväm som möjligt. Utöver det finns alltid minst två knivar med. En för att ta hand om djuret efter en lyckad jakt och en för att kunna skära torrköttet med när hungern sätter in, vattenflaska eller liten termos, ett extra koppel (för att kunna binda upp ett ben eller koppla en extra hund som plötsligt dyker upp vid fälld älg), pejl, tändstickor, kompass, karta och ett första förband både för människa och hund samt en litenbit snitselband. Försöker alltid att bara ha det viktigaste under älgjakt med hund. Alla andra bra att ha saker kan ligga kvar i bilen eller jaktkojan i en väska för att vara lättillgängliga och lätt överskådliga när dessa behövs som t.ex. eftersöksutrustning, klädbyte, vapenvårds kit mm.

När vi går som hundförare eller eftersöksjägare är smidighet ett nyckelord därför har vi valt att ha vapen med så korta pipor som möjligt och för att kunna använda ljuddämpare utan att vapnet känns långt och otympligt.

Lycka till med din älgjakt med hund!

Skitjakt!


/ Micke och Lisa från Urskogens

Lämna en kommentar (alla fält krävs)