Sök

Sök

Björnkött

Björnkött

Du har förhoppningsvis varit med om att kanske själv skjuta en björn, eller varit med i ett jaktlag som lyckats fälla en björn. När den fasen är avklarad så skall man självklart tillreda sitt björnkött på bästa sätt. Låt mig först komma med en kort inledning till hur du bör tänka när du ska tillaga ditt björnkött.

  • Trikintesta köttet innan du äter av det, i Sverige har några av de björnar som skjuts varje höst trikiner i sitt kött.
  • Tänk också på att björnkött är fett kött vilket gör att man inte bör låta det ligga för länge i frysen.
  • Det första jag skulle rekommendera är att försöka göra dig en uppfattning om åldern på björnen. Att björnar kan bli upp mot 30 år gamla är ingen hemlighet, och man bör också tänka på att gamla björnar är sega och fasta i köttet.
  • Min huvudregel brukar vara att ju äldre djur desto tunnare skivor.

Tillredning i stekgryta

Om björnen är en äldre individ, ( ca 7-8 år och uppåt ) så skulle jag:

  1. Ge köttbiten som skall tillredas en snabb fräsning i smör i gjutjärns gryta
  2. Sedan lägga in gjutjärnsgrytan i ugnen på 110 grader
  3. I den skulle jag lägga ½ lök, 1 glas vatten och salt och peppar samt smör.
  4. Låt stå i ugnen i 1-3 timmar beroende på storlek på köttbiten men se till att den är hyfsat genomstekt.


Låt björnköttet ligga kvar i grytan och svalna.

  1. Skiva upp köttet i tunna skivor tvärs över fibrerna ( ju tunnare desto bättre ).
  2. Sila av skyn och häll tillbaka den i gjutjärnsgrytan
  3. Häll i 3-5 dl grädde beroende på storlek på köttbiten
  4. Ha i 1-2,5 dl creme fraiche
  5. Ha i ½ köttbuljong tärning samt lite soya
  6. Har du gula kantareller så stek dom i smör och lägg i såsen.

 Jag skulle servera pressad potatis samt svart vinbärs gele till björnköttet

Tillredning i stekpanna

Jag tycker allmänt att tillredning i stekpanna passar mindre köttbitar samt yngre djur då det inte känns lika nödvändigt att det blir lite ( pulled pork ) behov på yngre djur.

  1. Stek på björnkött biten i stekpanna på alla sidor.
  2. Sänk värmen och låt köttbiten bli genomstekt ( tar ca 10-60 minuter beroende på tjocklek ).
  3. När köttet är genomstekt så ta ur köttbiten och lägg i ½ gul lök och fräs den ( gärna med gula kantareller eller champinjoner ).
  4. 2,5 -5 dl grädde samt 1-2,5 dl creme fraiche läggs i pannan och kokas upp tillsammans med ½ köttbuljongtärning samt lite soya.
  5. Låt såsen sjuda i några minuter.
  6. Köttbiten skärs i tunna skivor tvärs över fibrerna och läggs tillbaka i såsen i pannan. 

 Jag skulle förmodligen servera potatiskroketter och gele till björnköttet.

Sega bitar björnkött

Mindre möra köttbitar samt sådant man normalt gör kokkött och färs av skulle jag lämna in och göra ölkorv hos någon av de slakterier som finns. Vad jag vet så gör Moviken slakteriet i Delsbo samt Karelius i Lima mycket god ölkorv av björnkött.

Färs

Jag har vid flera tillfällen försökt göra köttbullar och pannbiff på färs av björnkött men har vid de tillfällena fått en produkt efter stekning som blivit lite gummiaktig i konsistensen och inte så kul. Jag har provat att blanda färsen med älg för att få en magrare produkt och har väl lyckats lite bättre då men skulle nog fortfarande säga att ölkorv var mycket roligare.

 

 

Hoppas jag gett dig en chans att uppleva en god middag!

/ Rasmus

Lämna en kommentar (alla fält krävs)