Sök

Sök

Bockjakt

Bockjakt

Bockjakt

Lockjakt

För de inbitna råbockjägarna börjar säsongen 16/8. Trots att brunsten avtagit så går det fortfarande att locka till sig bockarna om man lockar på rätt sätt. Värt att tänka på är att intresset för locklätena avtar ganska snabbt så man gör bäst i att vara ute i början av premiären om det skall lyckas väl. Något av det viktigare vid bockjakt är att man behöver vara väl kamouflerad, då råbocken kommer på ditt lock och därmed är mycket koncentrerad på din position så söker den aktivt efter ljudet just där du är. Skottläget kan komma snabbt och på nära håll om du lockar i skogsterräng men också försvinna lika fort om du blir upptäckt. En rejäl utskällning från råbocken brukar signalera att man är upptäckt och att man lika gärna kan byta område.


Bockjakt, smygjakt och vakjakt

Om man inte vill idka sin bockjakt som lockjakt så kan ett bra sätt vara att vänta vid de viltstigar som råbocken använder när den patrullerar sitt revir. Man behöver inte vara riktigt lika bra kamouflerad när man sitter och passar som när man lockar, men råbocken ser bra, hör bra och har ett bra luktsinne så alla aspekter behöver tas i beaktning. I början av säsongen är bockarna aktiva i stort sett när som helst på dygnet så det kan löna sig att vaka även mitt på dagen. Annars är det traditionella tidig morgon och sen kväll. Inte alltför sällan kommer revirbocken ut på öppningarna antingen när det är lite för mörkt på kvällen eller försvinner in i skogens mörker innan det blir tillräckligt ljust på morgonen för att kunna skjuta.


Vart bör jag söka efter råbocken?

Ett sätt att lyckas med sin bockjakt är att följa viltstigar och söka efter bockfejningar innan jakten startar. Fejningarna uppkommer när råbocken gnuggar sina horn mot träd och buskar som då blir slitna och i vissa fall får skador. Färskheten på skadorna brukar vägleda mig hur intressant platsen är för ett besök. Dessa platser går gärna bockarna förbi ofta och det är också här det kan löna sig att vänta ut den.Värt att tänka på

Planera innan jakten startar så du vet vart råbocken har sitt revir och sina stigar som den går. Ganska ofta så används i stort sett samma stigar och områden varje år, även om bocken byts ut.
Använder du ansiktsmask och jakthandskar så slipper du använda myggmedel.
Planera vart du skall sitta på pass innan jakten så slipper du den stressen när du ska hitta ditt pass första gången.


Lycka till med bockjakten!

Lämna en kommentar (alla fält krävs)