Sök

Sök

Grythund - från valp til vuxen

Grythund - från valp til vuxen

Grythund

Att välja valp

Det första jag skulle vilja slå ett slag för är bakgrundskoll. Dvs kolla upp föräldradjuren och linjerna till den grythund du ska skaffa. Att lita på uppfödaren kan straffa sig då ytterst få uppfödare avlar på enligt dem värdelösa grythundar.
I dagens läge med sociala medier och internet så kan man oftast göra sig en bra bild av parningen och hur föräldrarna fungerar till din tilltänkta grythund. Dock ska tilläggas att några bilder på facebook inte betyder ett dugg om hur jakten gått till.

Det andra är att man behöver som nybörjare inte överdramatisera injagningen av sin grythund. Det mesta finns förhoppningsvis och förmodligen i generna från lång och gedigen hundavel.


Valpen

Man bör ha en hyfsat bra bild framför sig av sina förväntningar på sin färdiga grythund. Köper man exempelvis en grythund som använts och avlats mest på jakt ovan jord riskerar man att få en grythund som är för stor att effektivt ta sig fram i grytets trånga gångar.

Värt att sägas dessutom så upplever jag en stor skillnad på de krav jag ställer på mina grythundar i rena norrländska skogsmarker kontra de ofta betydligt rymligare gryten i mellan och södra sverige där grävlingen gjort gryten rymligare och större.

Personligen väljer jag grythund med en stor inriktning på storlek. Det spelar ingen roll hur stor vilja grythunden har om den är för stor, den kommer helt enkelt inte fram till räven. Men om vi nu antar att jag fått hem min grythundsvalp så brukar jag sällan hetsa fram någon jakt i början.

Det sociala livet med valpen är viktigast i början och just grythundarna lägger jag stor vikt vid inkallning då det är enligt mig bland det viktigaste hos en fungerande grythund ( kommer mer om det ) längre fram. Jag brukar försöka ha med valpen i det sociala livet och göra den van och trygg i de flesta situationer.

När valpen är ca halvåret tar jag gärna med dem att besöka gryt vi nyss tagit räv/grävling i, detta så unghunden har en chans att om den vill gå in i grytet och söka runt om den törs. Många unghundar kommer inte in mer än i ingången första tillfällena, men det är helt normalt i mina ögon.

 

Dags för jakt

Jag brukar gärna vänta tills min grythund är ca 18 månader innan jag släpper in dem till en räv. Risken om grythunden inte är mentalt mogen och den blir biten att den kommer ta lång tid på sig att komma över ( eller aldrig gör det ) bettet. Normalt kommer en grythund över att bli biten om det är rätt mentalitet på den, men det är också onödigt att utsätta den för situationen för tidigt.

Min erfarenhet är att vissa rävar är betydligt fränare än vad de flesta grävlingar är i sitt uppträdande gentemot en grythund. De flesta grävlingar gör inget gentemot grythunden så länge den inte gör något gentemot grävlingen. Däremot så upplever jag att räven om den hör att hunden är lite osäker gärna släpper in den på nära håll för att sedan gå till full attack mot grythunden.


Erfarenheter

Samtlig av ovanstående grythundar har det gemensamt att de fått följa med mycket på det mesta. Några släpptes för tidigt i livet på exempelvis räv men hade rätt mentalitet för att övervinna motgångarna de mötte som grythund. Exempelvis var borderterriern Busan för ung när hon fick stryk av en räv och hade en period mellan 12-18 månader som hon inte riktigt ville gå in i gryt.

Succesivt lättade det med att hon började fungera som grythund i lador och hus vilka oftast har mer spelrum, till att sedan lossna helt efter 2 års ålder och göra jobbet som grythund fullt ut.

Jag ser injagning av hundar på rovdjur i stort sett på samma sätt oavsett om det är en spets, stövare eller terrier. Jag gör det med viss försiktighet och försöker anpassa hundens mognad till situationen.

Några hållpunkter som jag insett med tiden

Kvalitet är mycket viktigare än kvantitet för en ung grythund. Det finns få genvägar till framgång förutom tid i skogen. Utsätt inte hunden för mer än vad den mentalt kommer klara av.

 

Några korta tips

- 8 veckor till 4-6 månader. Socialisera och befäst inkallningen på din grythund.

- 6 månader- 15/18 månader ( beroende på mognad ). Ha med den unga grythunden på jakter och situationer som inte ställer för höga krav på den. Exempelvis Mink, mård, ( söka igenom tomma gryt och lador ). Om den unga grythunden skulle bli biten av en mård eller mink och bli skrämd för livet så är det förmodligen inget hundmaterial att jobba vidare med. Det är i varje fall min filosofi. För en fungerande grythund kommer bli biten ibland, det får man räkna med.

- 18 månader och framåt så brukar jag släppa grythunden i stort sett i alla gryt jag har chansen att ge den möjlighet till. Då jag ibland jagar med vänner och ofta har någon av oss en ung grythund på gång så ger vi oftast den chansen vid grytet. Blir det inget av det så släpper vi en fungerande hund istället och unghunden får se på istället.

Förr i tiden hade jag mer bråttom med min unga grythund än vad jag har idag. Jag har helt enkelt lärt mig att låta den mogna mentalt innan jag sätter den i situationer som kan bli den övermäktig. Egentligen kom jag till den insikten först vad det gäller injagning av björnhundar men det är samma sak enligt mig vid injagning av grythund. Mitt ansvar som hundägare är att ge den unga grythunden så bra chanser att utvecklas i rätt riktning som det går.

 

Inkallning grythund

Men just inkallningen är så otroligt viktig för mig så den måste sitta. Det finns få saker som gör mig så upprörd som när min grythund ligger och skäller på en räv/grävling men hunden vägrar bryta och ligger för nära för att jag ska våga avlossa skott i grytet.

Skillnaden där och då kan vara att vi avslutar det NU med ett vältiktat skott med grytpistolen efter att grythunden kallats ut, eller att det flyttar sig och jag får gräva i 4 timmar till innan avslut.

Knepet fungerar i ungefär 6/10 tillfällen vilket gör det till en favorit. Skulle det fortfarande inte komma ut någon räv så brukar jag använda ett spett där jag dunkar och spettar i marken där jag hört att grythunden har haft kontakt med räven, (grythunden bör vara kopplad utanför, dvs inte vara inne i grytet ).

Sedan görs samma procedur om, vi lämnar ljudligt platsen. Ungefär så kommer ytterligare 2-3/10 ut. Med dessa metoder brukar man komma upp i ungefär en effektivitet på 8/10 rävar som kommer ut totalt sett.

 

Väl mött i skogen

/Rasmus

Lämna en kommentar (alla fält krävs)