Sök

Sök

Grytjakt på grävling

Grytjakt på grävling

Grytjakt på grävling

Vid grytjakt på grävling används normalt grythund, rasen är oftast de vanligast förekommande grythundsraserna såsom släthårig foxterrier, tysk jakt terrier, Borderterrier, Jack russel terrier samt slät eller strävhårig tax. Utöver det finns även mindre kända grythundraser såsom Patterdale terrier och strävhårig foxterrier. Oavsett ras så är arbetssättet det samma, grythunden skall finna grävlingen under mark och ställa den. Det är inte önskvärt att hunden bryter sitt arbete framför grävlingen då grävlingen kan byta plats i grytet om hunden ”släpper kontakten”. Oftast så stannar grävlingen i en så kallad ”blindgång” och det är oftast där det blir ståndskall med hunden. Blindgång betyder att gången slutar där, i regel avslutas gången med en bohåla som är isolerad med gräs eller dylikt.
Under tiden som grythunden arbetar framför grävlingen så är det de mänskliga deltagarnas uppgift att lokalisera grythunden under jord och ta sig ner till hunden. Lokaliseringen görs med vägledning av hundens skallgivning på grävlingen eller med hjälp av grytpejl. Pejl för grythundar finns exempelvis av märket Deben eller lavinsändaren Bellman & Flint.
Det så kallade nerslaget görs helst 3-4 dm bakom huvudet på hunden, vilket innebär i praktiken att man bör komma ner på baken på hunden. Varför det är viktigt att hamna där  är för att då man bryter igenom gången där grythunden och grävlingen befinner sig vill man inte komma för nära grävlingen, som då kan bli orolig och röra sig iväg i grytet. Och då behöver ett nytt nerslag påbörjas dit grävlingen flyttat sig.

Nerslaget genomfört med perfekt precision, strax lyfts hunden upp och kopplas samt en spade sticks i hålet.

Spettet trycks ned i marken ovanför grävlingen, grytpistolen redo.

Grävlingen tittar ut och avlivas.

Grytjakt på grävling, arbetsordning.

Grythunden släpps vid grytet och får själv söka sig ner och ta kontakt med grävlingen. Då kontakt uppstår så brukar först grävlingen röra sig runt i grytet för att försöka lura bort hunden. Efter en stund så brukar det bli stopp, då oftast längst ut i en sidogång med bohåla. Ståndskallet med hunden påbörjas och lokaliseras av jägarna.
Ett gott råd kan vara att låta det skälla ca 5-15 minuter för att se att grävlingen/hunden inte byter plats.
Då man konstaterat att hunden ligger kvar och skäller påbörjas nerslaget.
verktyg som är bra att ha är : stor spade, vikbar spade (modell svensk armespade), hacka, kofot, yxa, spett samt ficklampa och avfångningsvapen ( grytpistol eller kort salongsgevär i kaliber 5,6*15R ).
Beroende på djupet till hunden så bör man alltid räkna med att man behöver spelrum när man gräver hålet, en liten fingervisning brukar vara att början på nerslaget ska vara lika brett som djupet till hunden. Djupet till hunden kan variera från 1 dm till 3 m.
Då man kommit ner i grytgången så är det av största vikt att sand och jord avlägsnas bakom hunden så att den har chans att backa om grävlingen gör utfall. Hunden kopplas så fort man fått ner spaden emellan grävling och hund. Sand och jord avlägsnas sedan så att man har sikt mot där grävlingen är. Om inte grytet är alltför djupt räcker det ofta med att använda ett spett som man sticker ner i marken ovanför där grävlingen befinner sig, i regel räcker det för att den skall titta fram och kunna avlivas.
Ett viktigt råd är att det många gånger ligger mer än en grävling på samma plats, så när en är skjuten kan det komma fler efter.
 

Hoppas jag gjort dig intresserad av att prova en riktigt trevlig jaktform / Rasmus

1 Svar

Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

01 29, 2023

Hej!

Jag har en foxterrier som är två år. Han vill inte gå in i gryt och när han har blivit presenterad för grävling så skäller han bara en liten stund.

Ska jag ge upp eller kan han bara gör omogen en ?

Lämna en kommentar (alla fält krävs)