Sök

Sök

Jakt med trädskällare

Jakt med trädskällare

Vilken tid på året bedriver man trädskällarjakt?

Jakt med trädskällare eller jakt med skällande fågelhund bedrivs med stor fördel från att jakten startar 25/8 till att snön blir för djup att ta sig fram för hunden. Så även om jakt med trädskällare är som mest effektiv i början av säsongen så kan den i stort sett bedrivas så länge snödjupet tillåter. Det gör att man kan få ut mycket av sin hund och sina jaktdagar med hunden under säsongen som kan vara från 25/8-15/2. Dvs massor av jaktdagar med din trädskällare.Jakt med trädskällare, hur går jakten till?

Vid trädskällarjakt är hundens uppgift att finna fågel på marken eller som redan sitter i träd. Oftast så finner den spåret efter fågeln på marken ( löpan ) och följer spåret till att den skrämmer upp fågeln i träd. Alternativt så känner den att det sitter fågel i träd redan och lokaliserar den med hjälp av vittring och sin skarpa hörsel. När väl hunden lokaliserat fågeln i trädet så skall den skälla med ett jämnt, tätt skall som gör fågeln trygg. Ljudmattan döljer din ansmygning fram till trädet. Kaliber och ammunitionsval för jakt med trädskällare finns en artikel om på bearskin.se.


Tillvägagångsätt för att hitta fågeln

För att lokalisera fågeln i trädet vid jakt med trädskällare brukar jag enklast försöka se vart hunden tittar när den skäller vid trädet. Oftast tittar hunden med stadig blick på fågeln vilket ger mig en stor möjlighet att upptäcka den innan den upptäcker mig. En bra handkikare ( 8*32 ) är att föredra då den är relativt lätt att bära med sig på jakt med trädskällare. Då hållen oftast blir ca 20-70 m så rekommenderar jag inte mer än 8 ggr förstoring på handkikaren, med mer förstoring är det lätt att bilden blir för detaljerad. Och det är oftast helheten, eller snarare någon detalj som stör helheten i trädet som brukar göra att jag upptäcker fågeln.
Sist men inte minst, ha aldrig bråttom fram när du jagar med trädskällare. Har fågeln suttit 5 minuter så kommer den förmodligen att sitta till du skrämt den, så med det i tanke så ta den tid du behöver för att ta dig fram.


Ansmygningen

Var noga med att dölja ljusa partier på kroppen och undvik prassliga kläder, fågeln reagerar oftast med omedelbar flykt när den upptäckt dig. Händer, ansikte osv brukar jag ha keps, ansiktsnät och handskar för att dölja. Se till att försöka planera ansmygningen redan när du ser ungefär vart hunden och fågeln borde vara. Lägg upp en ansmygningsväg som kommer hålla dig dold ända fram till ditt skottläge. Åla, kryp eller gå hukande beroende på skydd. Ha om möjligt ett träd mellan dig och vart fågeln befinner sig till du är i läge för att lossa skott.Hoppas dessa rader har hjälpt dig som funderar på att börja jaga med trädskällare.

Lämna en kommentar (alla fält krävs)