Sök

Sök

Klädsel, i vått och torrt

Klädsel, i vått och torrt

Ska du köpa dina första jaktkläder eller kanske komplettera garderoben inför nästa äventyr? Har du kanske stenkoll på din garderob, dina behov och preferenser? Med den här texten delar jag hur jag tänker när jag väljer kläder efter funktion. Jag har ingen ambition att övertyga eller förändra hur just du använder din garderob eller plånbok men jag gör en ansats till att ifrågasätta och inspirera. 

 

Jakt, Outdoor

För mig är jakt och outdoor knappt skilda åt och det är sällan annat än val av färg på det jag bär som skiljer mellan en vandringstur eller en jaktdag, om än något. Så med det sagt ska jag börja med att beskriva en basgarderob för jakt (vilket sålunda för mig är exakt det samma som för outdoor i stort). 

Cordura Bib Pants - jaktbyxor

Klädsel för funktion

Först och främst tittar jag på funktion -passform/rörlighet, andning, vikt, ljud, fickor och system. Är det blött, varmt, blåsigt? Ja ni fattar, nästa variabel är vilket skydd eller hjälp från kläderna jag tror mig komma att värdera högst under användningen. Alltså regnar det som sjutton, är det kallt så in i norden eller vad. 

Det är inte direkt raketforskning utan en enkel fråga om hur man vill ha det. Torr brukar vara en vinnare i längden. Inte frysa likaså och detsamma gäller givetvis för lagom varm. Krasst så är det aktiviteten som styr lika mycket som väder och vind. Svettas man mycket så tappar man värdefull vätskebalans och torkar man inte blir man förr eller senare kall.

 

Lager på lager

Så med torr och varm som utgångspunkt är flerlagersprincipen svår att säga emot. Är det kallt kan man addera, är det varmt kan man ta bort. 

Därför blir ett membranställ som enda val inte helt komplett. Men visst, måste jag välja endast en jacka, då blir det med membran, för den dagen det regnar ordentligt tänker jag inte vika ner mig för vädret. Men i de allra flesta fall kommer en sådan jacka åka med i ryggsäcken så länge det är någorlunda varmt och jag ska röra på mig. Varför det? Jo för att bli för varm och svettig är bra mycket värre än att vara lite kall tills kroppsvärmen kommit igång. Men man kan väl enligt flerlagersprincipen ändå ha ett vattentätt membran ytterst? Ja absolut, särskilt så länge man reglerar hur varm man är, för att ett membran andas stämmer ju men bara till en viss gräns. Så personligen väljer jag membran när jag måste men inte annars. Är risken att jag svettas mer än vad jag blir blöt utifrån så är det en dålig idé med hänsyn till prestationsförmåga, vätskebrist och tiden det tar att torka inifrån med en membran ytterst. 

Rensjakt I Norge. Jaktkläder från Bearskin med svenska jägare.

Så jag slår ett slag för kläder som torkar effektivt. Merinoull torkar inte jättefort men har en fantastisk förmåga att isolera ändå, är den dessutom tunn så torkar den tillräckligt bra. Andra material som t.ex. Cordura eller tätt vävda bomullsblandningar håller vinden ute, är slitstarka och framför allt -torkar snabbt och låter dig torka inifrån.

 

Under säsongen, runtomkring Mellansverige i mitt fall, blir det att jag under stora delar, iaf aug-nov klär jag mig i byxor, merinoull/ull och ett ytterlager på överkroppen. Senare när det är kallare kommer en ull väst, en fleece eller en ulltröja på som mellanlager. Och lång -eller halvlångkalsonger i ull. Till det kommer något på huvudet och handskar.

Passkytt

Vid passivitet, rast, vakjakt eller passkytt adderar jag helt enkelt ett lager till. Ju kallare desto tjockare helt enkelt. Eftersom även stilla aktivitet i regel kräver transport för egen maskin så blir möjligheten att variera klädseln viktig även då så att man slipper sätta sig svettig på pass. 

I vissa fall blir den medhavda membranplagg allt man behöver som förstärkningsplagg och då har man regnskydd på köpet.

 

Jaktgarderoben

Skulle jag skapa en jakt -eller outdoor garderob åt någon som börjar på noll skulle jag se till att det finns underställ, mellanlager, ytterlager i form av byxor och jacka som skyddar mot vind, mygg och riv. Till det lägger jag till ett regn/membranställ som då kan ha funktion både som regnskydd och som förstärkning.

Med något extra varmt som en vadderad jacka, ett värmeställ eller liknande klarar man sig långt i många förhållanden. Givetvis kan man experimentera med olika skodon, värmevästar osv men min utgångspunkt i den här texten är först och främst rörlig jakt eller annan utomhusaktivitet, snarare än passivitet.

 

All Gott, Lex

Lämna en kommentar (alla fält krävs)