Sök

Sök

Lodjursjakt, del 3.

Lodjursjakt, del 3.

Lodjursjakt, jakt på barmark.

Lodjursjakt på barmark skiljer sig mycket från lodjursjakt på snö. Jagar man på barmark så kan en bra start vara att använda sig av mms kameror, doftmedel samt ” lockstationer”. Som beskrivits i lodjursjakt del 1 så är placeringen viktig och helt avgörande, Lodjur är nyfikna men avviker inte många meter från vad de normalt rör sig efter för stråk. Stigar, traktorvägar och vanliga vägar är platser som lodjuret gärna flyttar sig efter, där de kan flytta sig tyst och smidigt vilket gör att ett inte ont anande byte kan nedläggas.
Något att ge akt på är att Lodjuren gärna går runt hus och i vissa fall revirmarkerar vid dessa hus på exempelvis en husknut. Lite doftmedel och en tjädervinge som är upphängd gör knappast frestelsen mindre för lodjuret att besöka platsen och därmed bli fångad på bild om du satt dit en mms kamera. Skillnanden är att har du fått en bild från en viss tidpunkt så har du också ett utgångsläge för att börja ifrån eller att vid barmark inte veta vart du skall starta jaktförsöket. Förutom att använda sig av naturliga passager ( dvs stråk som lodjuret gärna använder ) som fångst stationer så är även platser där de ofta tar daglega ett hett tips. Dessa platser är nästan alltid i lodjurets fall koncentrerade till rasbranter och höga bergknölar. I vissa lägen så ligger gärna lodjuret mitt i det värsta ( dvs svårframkomligt för människa och hund ) och ibland under det värsta moraset. De ligger sällan helt öppet utan visst skydd behövs för att de ska trivas och ha det som daglega. Min upplevelse är att lodjuret sällan ligger högst upp på bergknölar utan i sidan eller på kanten av dessa, vilket kan vara bra att tänka på om man skall söka med hund på barmark.
I okänd jaktterräng så är mitt råd att speja ut över området du förfogar över, de högsta bergknölar och brantaste bergsidor du kan se är lodjurs hotspots som du borde besöka med din hund. Självklart kan lodjuret ligga vid ett exempelvis slaget rådjur lite vart som helst, men ofta så går de upp till något av sina favoritliggplatser och tar daglega för att sedan gå ner till bytet under natten.
Ett hyfsat säkert tecken på att återbesök på ett slaget byte brukar vara om lodjuret grävt/täckt över bytet eller ej. Är bytet otäckt skulle jag säga att chansen till återbesök är betydligt mindre än om bytet är täckt.

Lodjursjakt, när du fått upp lodjuret.

Att säga hur ett lodjur beter sig när det är jagat är normalt tämligen svårt. Uppförandet på lodjuret beror mycket på terräng, ålder på djuret samt om det hör hemma i området.
Om vi börjar med terrängen så trivs ofta lodjur i brant och klippig terräng så finns något sådant område i närheten så är chansen mycket stor att jakten kommer hamna där. Om lodjuret redan befinner sig i ett brant område så är chansen stor att det kommer bukta runt i det området. Är lodjuret stort och som dessutom är ute på friarstråt så är chansen större att den lämnar området och drar iväg rakt fram genom nejden. Med det vill jag säga att man inte skall ställa alla passkyttar i samma berg innan man vet hur det här lodjuret för dagen uppträder. Det kan vara en bra plan att ställa någon passkytt en bra bit bort ( 2-4 km ) innan jakten börjar, och som sedan drar sig närmare jakten om den verkar bli kvar i området.

Lodjursjakt, doftmedel.

Lockmedlet för lodjur brukar oftast vara valeriana/vänderot. Medlet finns att köpa på nätet om man googlar. Valerianaextraktet kan exempelvis stänkas på en oparfymerad disktrasa eller blandas i uppvärmt rent ullfett ( som också finns att köpa på internet ). Det viktiga är att doftmedlet finns kvar i ur och skur. Om man använder ullfett så är det ganska enkelt att med en pinne stryka ut det på utvald plats ( men använd engångshandskar, annars fastnar lukten i allt från händer till kläder ).

Hoppas dessa rader kan hjälpa dig till en lyckad lodjursjakt / Rasmus

 

 

Lämna en kommentar (alla fält krävs)