Sök

Sök

Minkjakt med hund.

Minkjakt med hund.

Som komplement till fällfångst på mink är det en trevlig jaktform att jaga mink med sin/sina hundar. Vissa minkar är ”fällvana” dvs de går inte in i fällor, så din enda chans att klara fågelkullarna/leköringen på ditt jaktområde kan vara att jaga mink med hund. Dessutom är min erfarenhet att minkhonorna är mer svårfångade i fälla än hanarna vilket gör hundjakten på mink än mer viktig för att hålla beståndet nere.

Vapen och ammunition vid minkjakt.

Hagelvapen med öppen borrning då skotthållen oftast blir korta, rekommenderat hagelstorlek US 6 eller US 7. Då mycket av minkjakt terrängen räknas som våtmark så är det många gånger olagligt att använda blyammunition, stålhagel är direkt livsfarligt pga rikoschett risken. Kvar finns miljöhagel såsom vismuth. Då man många gånger kan se minken i stengryt och komma åt den med pistol så används grytrevolver i kaliber 5,6*15R för avlivning då hagelvapen är direkt olämpligt att avlossa i gryten.

Utrustning som är nödvändig för att bedriva effektiv minkjakt.

Svenska armen`s vikbara spade. ( undvik billiga kopior, de går bara sönder ).
Kofot.
Ficklampa. ( gärna en med ställbar styrka då för mycket ljus bländar på nära håll).
Grytrevolver kaliber 5,6*15R. Jag använder lågt laddade 5,6*15R eller 22 kort.
Lövblås, ( tillstånd krävs från länsstyrelsen för att använda vid minkjakt ).
Spett, då stenarna är för tunga för kofoten. Spettet är gärna i båten tills det behövs.

Hundarna har hittat minken i ett stengryt. Lövblåsen startas.

Minkjakt med hund, minkgryt hur ser det ut ?

Minkgryt är många gånger stenrösen vid strandbrynen av varierande storlek men kan också vara håligheter i jordig mark eller rent av hålträd. Gamla brofästen och flottledsarmar är också populära tillhåll.

Minkjakt med hund får bedrivas från 1/8-15/4, och som det står får jakthundar lämpade för respektive ändamål användas. Min tolkning är att de hundar jag tränar för och jagar mink med också får användas till det oavsett ras under rådande jakttid. Generellt hundförbud råder 1/3-20/8.

Minkjakt med hund, val av hundras.

Ett stort antal olika hundraser fungerar utmärkt till att jaga mink med hund. Allt ifrån sällskapshundar till apporthundar, stövare, grythundar och spetshundar.
Man får helt enkelt prova hunden och se vad den vill göra när den hittar en mink för att sedan utvärdera om den är användbar.

Till höger i bild syns minken när den passar på att smita från grytet.

Minkjakt med hund, injagning av hund.

Det absolut enklaste är om man har möjlighet att följa med ett redan fungerande minkjakt ekipage ut och jaga mink, injagningen av din hund sköts oftast per automatik och ganska fort så ser man om hunden vill jaga mink eller ej då man har facit i och med att det andra ekipaget finns där. Min erfarenhet är att det räcker med några få (2-4) minkkontakter för att etablera ett intresse hos hunden och sedan får mängdträningen ( läs :dagar i skogen ) sköta resten.    
Om man inte har tillgång till ett etablerat väl fungerande ekipage så är min rekommendation att inrikta sig på att söka mink med hund framförallt från början av jakttiden, då är ungminkarna oerfarna och inte lika försiktiga som senare under säsongen.
Befinner man sig eller har tillgång till öar är det att rekommendera att börja där, där har man lite mer koll på hunden som kanske inte riktigt förstått det här med mink än.  Dessutom är min erfarenhet att minkarna gärna trivs på öar. Annars är utlopp/inlopp i sjöar eller där åar rinner ihop ett hett tips.
Skulle jag söka på en kartbild utan att vara känd på marken skulle jag välja de öar med grunda vikar och mycket strandlinje i första hand, ofta har jag upplevt att vi hittar mer mink där det är flera små öar i grupp än en stor ö. Får jag dessutom vetskap om att det finns räv på ön så väljer jag gärna de öar som inte har räv om jag kan, jag brukar hitta färre antal minkar på räv öar.
Huruvida hunden tar minkspår eller söker mink i vind beror på vilka anlag hunden har och är enligt mig inget jag kan påverka mer än att jaga mycket med hunden så att den blir bra på att söka upp mink oavsett sökmetod.

Minkjakt med hund, när hunden hittat minken.

När du nu står vid ett litet stenröse och hunden visar intresse för det så är det viktigaste att utröna om minken är hemma eller bara har ett matförråd där. För att vara helt ärlig, det är svårt att veta om minken är hemma förrän minken gett sig till känna med ljud, doft eller synobservation.
Minken kan ge ifrån sig ett gällt skrikande ljud, framförallt om den blir irriterad eller stressad.
Doften går ej heller att missta sig på. Något som påminner otroligt mycket om minkdoft är svartvinbärs buske, så reagerar du på att det luktar mink men ingen erfaren hund reagerar så är det svart vinbär och inte mink. När minken blir rädd/stressad så kan den släppa körtlarna vilket brukar kännas väl.
Om du ser att hunden byter plats som den visar intresse för ibland så är det som regel ett gott tecken på att minken är hemma. Falnar intresset sakta så kan det betyda att det inte är någon hemma, men minken kan också bara ha flyttat längre in i grytet.
Ett av mina knep brukar vara att börja med att se om hunden jag har följer med självmant därifrån, om så är fallet så är det förmodligen tomt. Om hunden däremot vill stanna så brukar det vara mink hemma.
Jag brukar börja med att peta med en käpp i de håligheter som jag tror hör till minkbot, ibland räcker det för att minken skall fly och du har din chans med hagelbössan.
Om minken fortfarande är kvar så kan en spann med vatten som hälls i hålen räcka för att minken skall sticka.
Om minken fortfarande inte vill fly fältet så finns det absolut mest effektiva hjälpmedlet att tillgå, vilket är lövblås. Lövblåsar finns som bensin eller eldrivna, oavsett valet så kan man säga att bensin ger oftast mest blås, men el är lättare att bära. Elblåsar brukar oftast räcka 5-15 minuter så ett extra batteri krävs nästan alltid att det finns med.
Lövblås till minkjakt räknas som motordrivet hjälpmedel och kräver tillstånd från länsstyrelsen för att användas lagligt.
Tillvägagångsättet brukar vara att man blåser 10-30 sekunder i varje hål som man tror hör till minkbot. Efter det kan man stänga av blåsen och låta hunden sniffa runt för att lokalisera minken på nytt, alternativt tar hunden minkspåret iväg om du missat att se minken när den smitit. Verkar minken vara kvar så fortsätter proceduren med lövblåsen på nytt.
Om Minken fortfarande verkar ovillig att komma kan man ta spettet och bryta runt i hålen samt lyfta på de stenar som går att rubba för att sedan avsluta med lövblåsen på nytt.
Följer man dessa råd så garanterar jag att 19/20 minkar kommer ut.


 Det är mycket att tänka på när minken smiter, minken är 2 m framför hunden och båten bakom. Ett skott här är totalt olämpligt.


Om hunden hittar minken i ett gryt vid vattenlinjen så får man vara observant på att minken gärna smiter iväg under vattenytan, när detta händer så får man spana ut över vattnet ifall man kan se minken när den hämtar luft för nästa dyk. Är vi fler personer så springer vi oftast ca 20-30 m åt varsit håll efter stranden där minken dykt i för att spana av. Förvånansvärt ofta så går minken upp igen på samma ö som vi hittat den på, dvs det är inte så ofta den sticker ut över öppet vatten till nästa ö.
Vid minkjakt med hund på öar så går jag så gott som alltid ett helt varv runt ön innan jag anser mig vara klar. När hunden är erfaren på minkjakt så räcker det många gånger att släppa iland hunden och stanna i båten tills hunden sökt av ön själv och alternativt stannar vid en mink eller kommer tillbaka till båten.

Om du fortfarande känner dig intresserad av att jaga mink med hund så rekommenderar jag Bearskin`s youtubekanal, där finns en videofilm om minkjakt med hund.

Hoppas att dessa rader ger dig en ökad chans till en lyckad minkjakt / Rasmus

Lämna en kommentar (alla fält krävs)