Sök

Sök

Skogsfågel recept

Skogsfågel recept

Skogsfågel recept

Hängtid

När det kommer till att hänga skogsfågel så brukar jag tänka att den får gärna hänga lite mer än vad man själv tror att den klarar av.

En gammeltupp kan vara en riktigt seg och motsträvig upplevelse om den inte är välhängd. Flera av de jag känner som är vana jägare och bra kockar har använt sig av goda skogsfågel recept men tillrett en gammal fågel som inte hängt tillräckligt länge och har i vissa fall blivit skrämda för livet , eller åtminstone till jag bjudit på fågel och de gett det ytterligare en chans.

Fågeln får självklart inte ruttna, men förtjänar att hänga länge. Då jag saknar ett kylrum men har en jordkällare så hänger jag ofta mitt viltkött där. I början av säsongen använder jag mig gärna av en liten viltsäck för att undvika flugor/fluglarver för att sedan strunta i säcken in i oktober. De skogsfåglar jag tar rätt på tar jag så gott som alltid ur innan hängning, men jag låter alltid skinnet vara kvar under hängningsprocessen. Jag har fått för mig att fågeln torkar om den är flådd. Ett snöre runt halsen och upphängd i taket så rinner eventuellt blod ur kroppshålan och insidan blir torr och luktfri.

Ett begrepp man bruka använda är dygnsgrader när man pratar hängtid. Ett exempel, 40 dygnsgrader är en normal tumregel. Dvs om du har 8 grader varmt i ditt hängrum så bör köttet hänga där i 5 dagar, 8*5=40. Men personligen så brukar jag låta fågeln hänga betydligt längre under förutsättning att inget maginnehåll och dylikt kommit ut på köttet eller att den är sönderskjuten . 10-14 dagar är inte ovanligt att mina toppfågeltjädrar hänger i jordkällaren på vintern.
Min mörningsplats för kött.
 

Tillagning

Jag har sällan tid eller lust att stå i köket en hel dag utan har försökt förenkla det efter bästa förmåga, så här kommer ett förslag på ett gott skogsfågel recept, köttet jag använder kan vara tjäder eller orre. Oftast gör jag köttet i ugn dagen före vi ska äta det, sedan gör jag såsen samma dag vi äter.

Recept - gör såhär

  • Flå av fågeln skinnet och salta och krydda ( vitpeppar ) på fågeln runt om.

  • Leta rätt på en gjutjärnsgryta som tjädern eller orren ryms i, alternativt en stekpåse i en ugnssäker form.

  • Sätt ugnen på över/under värme 110 grader.

  • Fräs på fågeln i stekgrytan med smör lite runt om. 

  • Hacka en gul lök grovt och lägg ned i grytan tillsammans med fågeln samt lägg i en rejäl klick smör ( 50 g minst ).

  • Häll i ett dricksglas med vatten i stekgrytan, lite salt och peppar och sedan in i ugnen med lock i ca 3 timmar. Om man vänder fågeln i stekgrytan i ugnen så att varje bröstbit får ligga ned i skyn i en timme på varje sida så blir till och med den torraste gammeltuppen saftig.

  • Ta ur fågeln ur grytan och sila ur vätskan. Häll tillbaka vätskan i stekgrytan och häll i 5 dl grädde och 2,5 dl creme fraiche. En halv köttbuljongtärning och lite soya samt salt och peppar efter behov så är såsen klar.( skall jag festa till det rejält så smörsteker jag gula kantareller och har ner i såsen ).

  • Skär ur bröst och andra köttbitar som skall ätas ur fågelskrovet. Bröstbitarna skär jag sedan i tunna skivor på tvärs över köttfibrerna.

  • Slutligen lägger jag ner allt kött i grytan så att sås och kött får ge smak åt varandra.

Skogsfågelgrytan äts med fördel med hemmagjord klyftpotatis och svart vinbärs gele.

 

Med vänlig hälsning Rasmus

Lämna en kommentar (alla fält krävs)