Sök

Sök

Smygjakt

Smygjakt

 Smygjakt, vad är det och varför gör man det?

Smygjakt bedrivs beroende på viltsort och årstid. Exempelvis så kan jakten på råbock bedrivas både som smygjakt och vakjakt. Det är inte helt ovanligt att man smygjagar vissa partier av en terräng på sin väg fram till ett tilltänkt pass där man tänkt sig att sitta en längre stund. Annars kan jaktformen bedrivas på de flesta av sveriges viltslag. Smygjakt fodrar så gott som alltid att man använder sig av tysta, prasselfria kläder med rätt färg för omgivningen för annars blir djuren oftast varse den analkande jägaren.  Jaktformen passar bra för de som inte trivs med att sitta still längre stunder utan hellre har en aktiv roll i uppsökandet av villebråd.

 

Vapenval

Vid smygjakt väljer man oftast mycket god precision samt stabilitet före ett vapen som är lätt att bära men som oftast erbjuder sämre stabilitet att skjuta med. Ett tyngre vapen är i regel att föredra med ett högförstorande kikarsikte som erbjuder goda möjligheter till säkra skott. Beroende på viltslag så använder man kaliber med rätt klasstillhörighet för viltet man avser. Användandet av handkikare vid smygjakt är en framgångsfaktor. Då det uppfattas betydligt mindre av viltet när man spanar sig sakta fram med en sådan, kontra att man behöver höja bössan varje gång man ser något misstänkt som behöver kollas upp.
Vid smygjakt bör man tänka på att händer och ansikte helst inte skall synas, det kan vara betydligt enklare att maskera sig med ansiktsnät och handskar än att smörja in sig med camouflagefärg men båda sätten fungerar. Det viktiga är att djuret du smyger på inte uppfattar dig och dina rörelser.
 

Smygjakt - att tänka på

När du smygjagar så ta god tid på dig, har du för bråttom fram kommer du förstöra fler lägen än vad du skapar genom att ha bråttom. Håll dig i skydd så mycket som möjligt, undvik öppna ytor. Använd kläder och skor som är tysta att röra sig i.  
 

Lycka till i skogen!

 

Lämna en kommentar (alla fält krävs)