Sök

Sök

Toppfågeljakt, inskjutning. Del 2.

Toppfågeljakt

Inskjutning

Som nämndes i förra artikeln ( toppfågeljakt, ammunition del 1) så kan man välja mitt i prick på exempelvis 150 m, med 6,5 55 eller 308 win och vara förvissad att man är ganska träffsäker på ett avstånd ut till 180 m under förutsättning att man använder huvudet lite och kompenserar med att hålla lågt om hållet är närmre eller håller över om hållet blir längre än inskjutningsavståndet på toppfågeljakt. I min värld är det för begränsande när jag bedriver toppfågeljakt och jag vill kunna sträcka ut avståndet betydligt mer än 180 m. Ibland sitter toppfågeln mitt ute på ett kalhygge utan skydd som jag kan utnyttja för att ta mig nära.

Det andra alternativet som finns är att använda sig av ammunitionstillverkarens uppgifter som i regel finns på deras hemsida. Dessa anger kulbanan på den ammunitionskaliber du köpt. Men är inte speciellt tillförlitlig enligt mig, åtminstone inte för toppfågeljakt. Ofta är den enligt tillverkaren angivna hastigheten lägre i verkligheten vilket påverkar träffläget på längre avstånd.
 

Vad jag gör

Det är framförallt 2 saker som kommer påverka vart kulan träffar, åtminstone vid normala toppfågeljakt avstånd vilka sällan överstiger 400 m.
  1. Kulans BC ( ballistiska koefficient ) ju mer strömlinjeformad kulan är desto mindre kommer luftmotstånd och vind påverka den, ( däremot behöver kulan avge energi i djuret vilket en hålspets brukar göra genom att öppna sig och vara användbar för toppfågeljakt ).
  2. Kulans hastighet. Krutets brinntid ( läs hastighet ) påverkas ofta av yttertemperatur så om möjligt bör man testskjuta i toppfågeljakt temperaturer, eller åtminstone i närheten av rätt temperatur. Olika krut är olika känsligt för temperaturer, men det är inte helt ovanligt med 0,5-0,7 m/s ändring i hastighet per grader celsius.

 
För att allt skall bli rätt behöver jag oftast mäta kulans utgångshastighet vid mynningen med chronograph samt avståndet mellan centrum på pipan till centrum på kikarsiktet på just mitt vapen. Med dessa uppgifter kan man antingen på ammunitionstillverkarens hemsida eller via skytte appar få tillförlitliga uppgifter som BÖR stämma i fält. Dock så behöver man alltid verifiera datan innan man ger sig ut på toppfågeljakt. Använder man sig av en skytte app som exempelvis shooter så vill den även ha räffelstigning på din pipa samt helst kulans längd för att bli nöjd.

Jag brukar skjuta in mitt i på 100 m och sedan skruva på kikarsiktets targetrattar utifrån de data jag fått. Sedan testskjuter jag på 200 m, 300 m och 400 m. Har man gjort förarbetet bra och allt stämmer så bör man kunna förvänta sig många träffsäkra år framöver. De flesta ammunitions tillverkare har fungerande grund data på kulorna och med rätt utgångshastighet samt kikarsikteshöjd så brukar det stämma vid provskjutning också inför toppfågeljakt.  
 

 Verifiering i fält är nyckeln till framgång.

Inskjutningsavstånd 100 m, röda pricken ca 1,5 cm i diameter. Testskjutning på 300 m. Lite sidvind som flyttar kulan, men helt rätt i höjd.

 

Hastighet är smidigt och viktigt att kolla, på vald temperatur och ammunition med chronograph.

 

Kikarsiktets höjd från centrum på pipa till centrum på kikarsikte.

 

Väl mött i toppfågelskogen / Rasmus

2 Svar

Roland

Roland

Du nämner en skytteapp shooter. Var hittar man den?

Hans-Fabian Leo

Hans-Fabian Leo

bara att fundera att (försöka) skjuta en tjäder på 400 m säger allt för mig.
Underbart vid skyttebanan men inte på levande djur.
Har ingenting att göra med jakt för mig.

Lämna en kommentar (alla fält krävs)