Toppjakt, tid på året
Toppjakt eller toppfågeljakt brukar bedrivas framför allt den tid på året när det är så mycket snö på marken att skogsfågeln behöver söka sig upp i träden för att hitta föda. Däremot kan man inte säga att toppjakt inte kan bedrivas tidigare på året. Både tjäder och orre sitter ibland i topp även om det inte är snö på marken. I vissa fall så äter fåglarna skott på träden och ibland sitter de i topp pga att de blivit uppskrämda.
Tillvägagångssätt
Vid toppjakt så går mycket ut på att spana av träd i lugn takt framför sig. Knepet är att upptäcka fåglarna innan de upptäcker dig. En bra handkikare är ett hjälpmedel vid toppjakt som definitivt kommer att öka dina chanser att lyckas. Vad gäller optik så är det tyvärr så att kvalitet kostar, men skillnaden märks. Jag brukar när jag spanar mig framåt, börja med att spana i min väg efter trädtopparna för att se om något misstänkt fångar blicken, oftast uppfattar man en onaturlig rund form eller dylikt i trädet. Ser jag inget där så gör jag oftast ett svep i mitten av trädlinjen då inte alla fåglar sitter i topp, utan lite mer mitt i trädet. Med inget utstickande så fortsätter jag min väg framåt. Att inte ha bråttom är av största vikt.Ett bra knep
Även om det nu inte syns några fåglar i träden så finns de oftast någonstans i närheten. I vissa fall ligger de inbäddade i snöns isolerande täcke, eller ibland så äter de bär ris på marken. Det finns 2 alternativ för att få upp fåglarna i topp, det ena är att man går upp dem. Dvs man skrämmer upp dom från marken så de sätter sig i topp. Det andra är att man har med sig en hund. I bästa fall en fågelhund av någon sort men egentligen fungerar vilken hund som helst som springer runt och härjar på marken. Därför har jag gärna vår finnspets med även på toppfågeljakt.
Skottet
Vad gäller ammunition till toppjakt så finns en artikel om val av kulammunition på bearskin.se och tankar runt det.
Det finns 2 vägar att gå angående skott mot fågel tycker jag. Antingen så bestämmer man sig för vad ett normalt håll är ungefär och sedan försöker man hålla sig i närheten av det avståndet, typ 120-150 m. När hållet är längre försöker man smyga sig närmre helt enkelt.
Eller så Skruvar man in sig på målet på kikarsiktet ( vilket jag använder ), den metoden kräver mer förberedelser vad gäller verifiering av kulbanor och en avståndsmätare samt targetrattar på ditt kikarsikte för att fungera smidigt, men ger dig också en möjlighet att skjuta fågel på betydligt längre håll med bibehållen träffsannolikhet. Ett bra stöd är alltid viktigt, annars är det bättre att avstå.
Lämna en kommentar (alla fält krävs)