Sök

Sök

Träning av jakthundar

Träning av jakthundar

 
Jag brukar försöka tänka på hundens tassar på samma sätt som mina egna fötter, jag minns mina barndoms somrar när man sprang barfota på gruset utan problem till idag när det inte är möjligt att ens gå på grus utan att få ont. På samma sätt respekterar jag hundens tassar och behovet av träning/härdning för att klara sin uppgift, och det är där jag kommer in.

Min uppgift som hundägare/hundförare är att ge hunden så goda chanser som möjligt  att klara av sina arbetsuppgifter.

Grundtanken                                             

Har man däremot inte tränat sig själv eller hunden överhuvudtaget så blir uppstarten tuffare för både dig och hunden. De kilon som samlats på under lågsäsongen måste bort och då gäller lite mindre mat och lite mer motion. För den otränade/överviktiga hunden så gäller det att ta motionen med viss försiktighet i början då många hundar inte förstår sin begränsning och kan drabbas av bland annat lungödem ( vilket är riktigt allvarligt ).

Vid något tillfälle så har jag tagit hand om någon hund i uppstarten innan jakten vilket har lärt mig att ta det försiktigt med otränade hundar i början. Lungödem har jag inte lyckats skapa, men väl trampdynor som blivit skadade eller lossnat pga att hunden inte är förberedd. Gamla misstag har lärt mig vikten av försiktighet, det går helt enkelt inte att träna en skadad hund.

Då mycket av hundens vikt ligger på framtassarna så är det oftast de som blir skadade först vid för hård träning, så en god ide kan vara att använda hundsockor direkt. För faktum är att blir hundens tass/tassar skadade så går det inte att träna upp den längre vilket omkullkastar hela planen, så försiktighet krävs.

Val av underlag vid träning av jakthundar

Mitt råd är att i början definitivt undvika asfalt, i den mån det går undvika grusvägar för att inrikta sig på stigar och skoterleder de första träningstillfällena. För den helt otränade hunden så kan 500 m på asfalt/hård grusväg räcka för att det blir förslitningar på trampdynan och vidare träning spolieras.

Om hunden inte är för överviktig så skulle jag börja löpträna efter grusväg och skogsstigar själv med den, då risken för överträning då är mycket liten med tanke på min egen form ( blir hunden påverkad på något sätt av den träningen så är vägen till tränad lååång ).

Med fyrhjuling så blir man tyvärr inte tränad själv, men de dagar man förmodligen inte kommit ut utan hjulingen ( dåligt väder, nyss ätit en rejäl middag ) så gör den nytta för hundarna ivarjefall.

Träning av jakthundar - en bit på väg

Om nu hunden är i tillräcklig form för att springa efter grusvägar så springer, cyklar och kör jag med fyrhjuling allt efter behag och min egen dagsform. Fyrhjulingen spar jag gärna till de dagar jag känner att springa och cykel känns för motigt för att komma ut alls.

 

Cykel och springer, ett säkert sätt att cykelträna sina hundar. Med koppel slutar det lätt med katastrof. 

Den sträcka jag brukar köra är 12-15 km åt gången och varannan/tredje  dag hellre än 30-40 km 1 ggr veckan, helt enkelt för att det har gett mina hundar minst förslitningar och tillräcklig med förberedda tassar för att släppas i skogen.

Med midjebälte och stretch koppel så har man händerna fria och slipper ryck.

Första släppen för säsongen

Jag tycker att steget från sommarträning till riktig jakt är en svår balansgång, men de tillfällen jag har lyckats att bryta jakten efter ca 1,5- 2 mil skogsspringning med hunden lös vid några tillfällen samt några dagars vila emellan så har det definitivt ökat hundens möjligheter att vara skadefri även efter långa och intensiva jaktdagar, vilket det lätt kan bli under starten av jaktpremiärer som björnjakten.

Vet man med sig att hunden har svaga tassar eller att det kommer bli varm under jaktdagen så brukar jag sätta sockor på hunden i förebyggande syfte. Framförallt upplever jag att vitmossan som växer på tallhedar blir vid solsken mycket hård och sliter på sidorna av trampdynorna. På samma sätt upplever jag mossan under barmarksperioden när det fryser hårt under natten och tinar fram på dagen.

Mitt tips är att trycka handen genom markvegetationen som din hund skall springa i, gör det ont på dig så sliter det även på din hunds tassar.

Lycka till och väl mött i skogen / Rasmus

Lämna en kommentar (alla fält krävs)