Sök

Sök

Ska du köpa din första jaktutrustning?

Ska du köpa din första jaktutrustning?

Tips och triks för val av första jaktutrustning för nybörjare

Först och främst så skulle jag ge dig rådet att lyssna på vad alla säger men fundera en del på råden du får. Det har hjälpt mig mycket vid anskaffning av allt från jaktutrustning till val av hund genom livet och de tillfällen jag valt fel grejer är det oftast att jag lyssnat på råd utan att tänka på hur personen använder sin utrustning som gett mig rådet.

Min första jaktutrustning som nybörjare - vad ska jag välja? Först och främst. Kvalitet lönar sig alltid. Dåliga jaktkläder, kikarsikten som ändrar träffbild, vapen som kastar skott. Listan kan göras lång. Oftast får du vad du betalar för, så enkelt är det.

 

Val av jaktutrustning

Börja med att definiera behovet utifrån terräng och den jaktform du kommer utöva mest. Exempelvis om du ägnar tid åt rörlig jakt som att vara hundförare eller smygjakt är det fördel att ha tysta jaktkläder med god andningsförmåga. Jag personligen utesluter membran i mina kläder vid denna jakt för att inte bli blöt inifrån. Om du alternativt kommer spendera mest tid som passkytt eller vakjägare kan ett vattentät alternativ vara att föredra. Du rör dig mindre men kan bli sittandes i tufft väder utan att kunna avbryta eller skydda dig på annat sätt än genom kläderna du har på dig. När du inte rör dig skapas inte heller ljud som kan påverka din jakt. Det finns inga helt tysta membrankläder att hitta. Helfärgat eller kamouflage är en smaksak men tänk på att skyla exempelvis händer och ansikte vid ex, fågeljakt. Vid val av första jaktutrustning för nybörjare - kom ihåg att kontraster syns!
 

Val av vapen och riktmedel

I början av min jägarbana så fick jag en drilling av min far när jag fyllde 18. Min jaktutrustning som nybörjare -den skulle förses med ett kikarsikte och hakmontage. Råden jag fick var att köpa ett, för mig svindyrt kikarsikte på den tiden, ett Leupold 1-5. Efter en kort tid kom jag underfund med att jag behövde ett kikarsikte med mer förstoring för att kunna skjuta på toppfågel. När jag funderade igenom varför jag valde detta sikte från början kom jag fram till att jag samtalat med rådjursjägare och inte folk som jagade fågel och behövde mer förstoring. Det har hjälpt mig senare i livet vid mina inköp.

Definiera behovet och hitta balansen mellan kostanden för vapen och riktmedel. Kaliber som kan vara bra för allroundjakt skulle jag säga är 6,5x55 alternativt 308. 30-06 har gått lite ur trend senaste åren. Där av finns det en del bra vapen på andrahandsmarknaden som kan vara värt att kolla på.

 

Val av övrig jaktutrusning för nybörjare

Om du köpt ett vapen antingen nytt eller begagnat kanske inte budgeten räcker till en inbyggd kolvkamshöjare. För att få anläggningen i förhållande till kikarsiktet perfekt kan du då komplettera vapnet med en avtagbar kolvkamshöjare. Vidare i din jaktutrusning är det väl en smaksak om man vill bära med sig mycket eller lite. Oavsett är en ryggsäck något som jag personligen föredrar. Fyller den gärna med stödkläder, mat och självklart en termos kaffe!

 

Hälsningar,

Rasmus Boström

2 Svar

Patrik Ivarsson

Patrik Ivarsson

03 09, 2024

Kikarsikte:jag har haft kikarsikten (optiska riktmedel) ett 60-tal lika många som vapen. För ett tiotal år sedan hade jag som dyrast för ca 25000 (mycket pengar då).
Under en 40 årstid har optiken blivit så mycket bättre att man får en super optik under 10k. Beakta några saker, en del jobbar med gammal teknik och får onödigt tung hårdvara samt eye boxen blir trång (Delta, Meopta).
Hawke och GPO som jag har själv några stycken av har låg vikt bra eyebox långt mellan rör för enkel montering.
För övrigt så dom enda märken jag har ski på rep är Zeiss och Svarovski!

Patrik Ivarsson

Patrik Ivarsson

03 09, 2024

Då jag numera bor och jag i Norrbotten med minusgrader i regel på mornarna när jakten drar i gång. Pratat med flera leverantörer och dom säger att det gått mode i jaktkläder. Var är jackorna som fanns förr, stuss långa med midjesnodd som man kunde reglera tempen med själv. Lite kraftigare kläder byxor och jackor. Bara tunna jackor och byxor samt korta jackor med en masa ventilations dragkedjor det är väll för fan ingen idrott vi håller på med. Jag bär mina dyra vapen under armen när jag går’ snälla tillverkare plocka bort dessa förbannade dragkedjor i armhålan!

Lämna en kommentar (alla fält krävs)