Sök

Sök

Val av hagelammunition

Val av hagelammunition

Hagelammunition

Lite om mina val och erfarenheter

När jag tänker på hagelammunition för jakt är det framförallt bly jag använder.

Då jag har en benägenhet att slita ut märkningen på mina patroner då de finns i fickor och ryggsäckar så har jag för många år sedan bestämt mig för att köpa de olika hagelpatroner jag använder i olika färger. Samma färg på hylsan men olika hagelstorlekar är för mig ett upphov till osäkerhet och bör undvikas.

  • Gröna patroner är de blypatroner jag använder för drivande hund.( Remington express ,Us2, 36g laddning.)

  • Svart patron är färgen på medel nära grythåll och mård/mink.Winchester, pincho, Us6, 36g laddning.

  • Röd färg på patronen är spridarhagel som används vid rävgryt.Winchester dispersers. Us4, 34 g laddning.

  • Då spridarhagel i us4 och us6 ser exakt likadana ut så har jag märkt tändhatten på us6 med svart tusch.

 


Utan att ha ett system vet man inte vad man har i hagelbössan efter en tid.Märkningen försvinner fort.

 

Först måste jag självklart testa ut vad jag anser mig behöva såklart.Om vi börjar med den ammunition jag använder till jakt med drivande hund på räv och lodjur så testade jag för ett antal år sedan hagelpatroner i olika temperaturer för att se skillnaden, om det fanns någon.

 

Temperaturen påverkar utgångshastigheten

Att djur skulle vara mer hårdskjutna på vintern pga tjockare päls har för mig varit en sanning med modifikation, möjligtvis så har jag tänkt tjockare päls och fett i kombination med minskad utgångshastighet på haglen pga kylan. Att kylan påverkar krutets brinntid är ju något man tar i beräkning vid kulskytte så varför inte på hagel tänkte jag.

De tester jag gjorde gjordes på hagelammunition från 5´c till -30´c visade att kylan påverkar haglens utgångshastighet med ungefär 1 m/s per grad.
Exempelvis , om hagelammunitionen gick ut med 420 m/s vid 5´c så minskade utgångshastigheten till 390 m/s ungefär vid – 30´c. Hur mycket  det påverkar inträngningen i viltet törs jag inte säga rent praktiskt men det i kombination med lite mer päls/fjäder och fett på kroppen så kan det göra viltet mer ” hårdskjutet ”.

 

Krutladdning, Hagelladdning och hagelstorlek = genomträngningsförmåga

Ett annat test jag genomfört var att skjuta på blött tidningspapper på 20 m.
Testet genomfördes med olika hagelammunition för att kolla inträngningen med den hagelammunition som jag tänker mig använda på jakt med drivande hund ( us2 3,75mm eller us1 4mm ). Som test medium  använde jag en 12mm marinplyfa skiva, sedan tidningspapper direkt bakom plyfan som blötts upp dagen före.

Jag kan minst sagt säga att det var ett uppvaknande för mig.
Att skillnaderna kunde vara så stora trodde jag verkligen inte. Ytterligheterna bland ammunitionens som provades var mellan att inte penetrera plyfaskivan alls som sämst till att penetrera plyfaskivan och 4 cm blött tidningspapper som bäst.

Efter det beställdes 2 lådor ( 500 st) med testvinnaren hem direkt. Tyvärr börjar det sina med ammunitionen nu så det blir kanske dags med en uppdatering av testet framöver.

Vinnaren var Remington express, us 2, 36g laddning. Ammunitionen slog de andra konkurrenterna med så stor marginal att det inte fanns något alternativ efter testet.

Hellre 36g hagel och hög hastighet än 42g och lägre hastighet var en av lärdomarna. Att få upp 42g laddning i likvärdig fart kostar på skytt och vapen så mycket att man väljer att gå ner i hastighet vilket påverkar genomträngningsförmågan negativt. Självklart så kan man gå upp i hagelstorlek något för att öka inträngningsförmågan men det blir isåfall på bekostnad av antalet hagel vilket inte är intressant för mig. En bra och jämn täckning är självklart viktig även den.

 

Tungsten. ( eller volfram )
En ganska ny företeelse som kom i mitt blickfång för några år sedan är Tungsten/volfram. Hagel som är gjorda av volfram eller med inblandning av volfram. Fördelen med dessa är att då volfram är tyngre än bly så kan man göra haglen  mindre ( mindre luftmotstånd ) men de behåller fortfarande sin vikt.

Den tillverkare jag provat ifrån är Ammox. Vinsten med volfram är att du kan skjuta med hagel på betydligt längre avstånd än vad bly är möjligt med.
Dock ska man ha i minnet att volfram är dyrt ( ca 90 kr/hagelskottet ) så det är inget man skjuter med såvida det inte känns nödvändigt.
Jag tycker det är befogat  i speciella situationer, till exempel
Eftersök. ( räv, lo, rådjur ) För att du får jobbet gjort på dubbla blyhagel avståndet. Eller situationer det känns extra viktigt att lyckas med dagen.

Jag brukar ofta ha det i ena pipan på min hagelbössa när jag jagar med drivande hund på räv. Får jag en situation där räven ställer sig på 60 m ( vilket är omöjligt att skjuta med vanlig blypatron ) så gör Ammox jobbet. 90 kr känns dyrt men är förmodligen ingenting i jämförelse mot vad det kostat mig att ta mig till det läget den dagen för att se räven på 60 m, eller fortsättningen på dagen om jag inte skjuter den där och då.

Det man skall ha i minnet är att volfram är hårt och bör inte skjutas i vapen som inte är stålhagelgodkänt, samt ska inte ha mer än ½ trångborrning.
En personlig erfarenhet från mig är att Ammox skotten håller ihop rejält mycket mer än vanliga skott. Det innebär att kommer läget på exempelvis en räv på 15-20 m så behöver man ligga betydligt mer rätt för att träffa än med motsvarande blyskott. Därför har jag gärna ett blyskott ( remington express, us2, 36g laddning ) i första pipan .

I de tester jag gjort och sett så måste man tänka på att haglen tappar höjd vid skytte på längre håll. På 60 m så behöver man hålla ca 25 cm högt och även om det är frestande så är min bedömning att jag lossar enbart skott på de längre hållen på stillastående djur, helt enkelt för att jag inser min begränsning.
 

Spridarhagel

Spridarhagel är något som jag också blev varse att det ens finns för bara några år sedan. De namn jag stött på är Rottweil ( streu ) och winchester dispersers.
Jag har själv använt winchester dispersers us4, 34 g ( räv ) laddning samt dispersers us6, 34 g ( mink/mård ) i några år och är förvissad om att de hjälpt mig till att få kvar betydligt fler gryträvar, mårdar och minkar än tidigare.
Just spridarhagel är något som är intressant då hållen ofta blir mycket korta vid grytjakt på räv, mink och mård. Winchester dispersers finns i us 4 ( räv ) och us 6 ( mink/mård ).

De tester jag gjort är mycket ovetenskapliga, men har ändå gett mig en fingervisning över huruvida det är något att ha.
På 15 m spred dispersers 60 cm i diameter eller 10 cm mer  i diameter än de vanliga hagelskott jag använder ( Winchester xx us 5, 36 gram ) i min öppenborrade bössa. Det kan låta lite, men antalet rävar och mårdar som blir kvar på platsen har ökat och det räcker för att jag skall fortsätta med det.              
 

Sammanfattning

Sammanfattar jag det hela så landar det oftast i ett remington express i öppna pipan samt ett Ammox i den trängre pipan på min hagelbössa vid jakt med drivande hund på räv, lodjur.
När jag hamnar vid ett rävgryt så blir det ett eller två winchester disperser i min hagelbössa . Om jag räknar med att räven kommer springa ifrån mig om jag bommar första skottet  och hållet är över 15 m så brukar jag gärna ha en remington express som andra skott. En räv som skjuts bakifrån kräver  ganska mycket för att bli kvar på plats.
Vid mink/mårdjakt använder jag mig av winchester dispersers us6 med gott resultat.
Vid jakt på skogsfågel använder jag mig av us 5 i början av säsongen men går ofta över till remington express lite senare på säsongen då löven fallit, hållet blir ofta lite längre än då löven fortfarande är kvar.

 

 

Väl mött i skogen/ Rasmus

3 Svar

Patrik Ivarsson

Patrik Ivarsson

03 09, 2024

Hagelbock för all jakt ikal.12 med 71 pipa.
Haft 3st kal. 12 med 76 då det gick mode i det.
Skit’ klumpigt och långt i skogen.
Körde med kal. 20 ett tag, 2 på raken och upplevde små och glesa svärmar i alla fall på Hare!

Patrik Ivarsson

Patrik Ivarsson

03 09, 2024

Min användning av hagel ammunition inskränker sej numera till jakt på SkogsHare tillsammans med min Hamilton tik Spjutvikens Daisy.
US 5 bly märke spelar ingen roll men gärna lite lättare landningar 32gram!

Martin Lenander

Martin Lenander

01 31, 2022

Hej Rasmus. Jag håller med dig fullständigt i ditt val av hagel ammunition framförallt Remington express us2. Tidigare använde jag Remington duplex 2*4 och 4*6 och det är den bästa hagelammunitionen jag använt problemet är att ingen importerar den längre men vet du vart jag kan köpa Remington express ? Jag skulle vara mkt, tacksam för den informationen. Eller om det är ngn, annan ammo som är bra men ingen magnum skit därför det är bara en hög massa och låg hastighet som är förrädiskt på fullpälsade rådjur. Ha det gott och skitjakt på dig.

Lämna en kommentar (alla fält krävs)