Sök

Sök

Rådjursjakt med jaktkläder från Bearskin
Rådjursjakt med hund med jaktkläder från Bearskin

Drevjakt - vad är det?

Drevjakt är för många jägare vad jakt handlar om då den erbjuder såväl spänning och högt tempo. Drevjakten är en av de vanligaste förekommande jakterna framförallt i södra halvan av Sverige.

Drevjakt är en jaktform som innebär att man driver djuren i skogen framför en drevkedja bestående av drevkarlar hundförare och/eller drevhundar. I såten placeras skyttarna ut på pass och det är ofta flera hundförare och skyttar på marken samtidigt. Ofta sitter man som passkytt i jakttorn för att få en bra översikt, men även för att få ett så bra kulfång som möjligt.

Drevjakten hålls av jaktledaren som i regel har en genomgång inför varje såt. Då drevjakten innebär att det är mycket rörelse i skogen, både av djur och hundförare, så är säkerheten mycket viktig, det är många aspekter att ta hänsyn till, så som förbjudna skjutriktningar. Dessutom skall detta, samt bedömning om viltet är skjutbart eller ej, hinnas med i ofta snabba skottsituationer på kort håll.


Val av vapen
Drevjakter kan se väldigt olika ut, beroende på vilket vilt som skall jagas och hur marken ser ut. Val av vapen och ammunition styrs av vilka djur som skall jagas och vanligast är att kulvapen används på drevjakter av klövvilt, samtidigt som hagel är vanligt förekommande vid drevjakt på småvilt. Vid drevjakt med kulvapen så föredras ofta lågförstorande sikten, eller rödpunktssikten helt utan förstoring.

Passkytt

Som passkytt så står du i ofta stilla på ditt pass under hela såten, vilket gör att det är lätt att bli kall, speciellt under vintern. Se därför till att klä dig extra varmt för denna typ av jakt. Det finns dock drevjakter så som harjakt där man ofta kan röra sig fritt i pass.Viktigast av allt är dock troligtvis att välja ett lågförstorande sikte som ger dig skottmöjlighet även på korta avstånd.

Drevjakt är tillåtet under olika tider på året, beroende på vilket vilt som jagas och vart i landet jakten bedrivs.De flesta vilt som jagas i drevjakt är dock lovliga från början av oktober till början av februari. Drevjakt sker endast dagtid.

Som hundförare eller drevkarl

På drevjakt är det som hundförare viktigt att klä sig lätt och smidigt för att kunna ta sig runt i skogen effektivt. Det är även viktigt att ha ett par rejäla och vattentäta kängor, alternativt höga stövlar. Det är t.ex. inte ovanligt att man hamnar ute i vassen för att stöta vildsvin. Som hundförare kan det även vara bra med en något kortare bössa som är smidigare i skogen. Självklart skall alltid jaktkniv och draglina tas med så att djuren kan transporteras tillbaka till slaktboden.

Lycka till i skogen!