Search

Search

Dog training - how does Rasmus train his dogs?

Hundträning - hur tränar Rasmus sina hundar?

Hundträning  

Träning av hundar och dig själv är inte raket forskning, ju bättre tränad du och din hund är desto bättre kommer ni också vara på att jaga och också hantera fysiska och psykiska påfrestningar. Jag är i grunden en lat person. Men jag vill verkligen lyckas med min jakt, därav anser jag att hund träning är av nöden tvunget.
 

Träna det som är viktigast


Att konditionsträna en hund till toppform utan att den får vara lös ser jag som en svår och krävande uppgift. Så jag inriktar mig på att träna det som är viktigast för mig och hunden så att det fungerar, och det är tassar och i viss mån leder.
Kortfattat så är min hund träning:

1. Löpsträning

2. Cykelträning

3. Kör fyrhjuling med hundarna.

Den lilla variationen jag kan erbjuda i hund träningen tror jag är viktig för att det inte skall bli förslitningar på hunden av ensidig träning.

Jag motionerar på grusvägar samt gärna fäbodstigar/vandringsleder. Grusvägen stärker tassar men inte dynan som sitter några centimeter upp på frambenet samt skinnet närmast tassarna, det ris och vegetation som växer på stigar/vandringsleder har jag fått för mig hjälper till att stärka den del närmast tassarna på ett bra sätt som inte grusvägarna klarar av.

Under den tid jag enbart motionerade tassar efter grusväg så reagerade jag på att tassarna höll men hundarna lätt fick småsår de första centimetrarna ovanför tassarna, vilket verkar vara smärtsamt och därmed sänker viljan. En nödlösning när det hänt har i mitt fall varit silvertejp som lindas runt benet som skydd, dock bör man klippa upp och kasta tejpen direkt efter jakten så att huden får torka. Men bäst är självklart om hunden är så förberedd att det inte behövs något skydd alls.

Fysisk träning av hundar bör anpassas efter väder. Är vädret varmt ( över 20 c) så brukar jag vänta tills vädret är svalare som kväll/morgon eller i värsta fall avstå.

Löpträning

Löpträning med hundarna ger mig en del träning också, vilket självklart är otroligt viktigt. Då det är direkt jobbigt att hålla i kopplet och springa rekommenderar jag midjebälte med fäste samt ett elastiskt koppel för att jämna ut ryck från hunden/hundarna. Längden på det elastiska kopplet får inte vara så kort i utsträckt läge att man riskerar att trampa på hunden, men ej heller så långt att man tappar kontrollen på ekipaget. Ungefär 2,5 m utdraget skulle jag säga är bra.

Cykelträning

Cykelträning är för att få lite längd på motionen. Jag rekommenderar 2-3 träningstillfällen i veckan med 1-1,5 mil per tillfälle. Något jag skaffade mig för många år sedan är en springer som monteras på cykelns ram, det har möjliggjort att jag kan motionera upp till 4 hundar samtidigt utan att riskera livet. Med ett koppel i handen brukar hundmotionen lätt sluta med en vurpa när hunden korsar vägen framför framdäcket.

 

Fyrhjuling

Fyrhjuling är bra de dagar det är blött och tråkigt väder, de dagar man helt enkelt inte hade kommit ut pga vädret om man inte hade haft en fyrhjuling och bra kläder att tillgå. För hundarnas del så brukar regn vara bra då det oftast är svalare.

Vad gäller hund träning med fyrhjuling så finns ett regelverk och tolkningar att ta del av på diverse forum, men det viktigaste jag fått med mig är att det skall vara en anordning som håller hunden/hundarna ifrån att bli överkörda.

Hoppas att mina rader hjälper dig till att träna hundarna lite mer och lite oftare / Rasmus

2 Responses

Anders Danneskog

Anders Danneskog

April 24, 2024

Jag kör ungefär samma upplägg som dig Rasmus och upplever att det har fungerat väldigt bra! 👍
Hundarna har hållit sig skadefria och haft tillräckligt bra flås när jaktsäsongen dragit igång, så även husse! 😎
Midjebälte, elastiskt koppel och en riktig dragsele är en höjdare som jag använder även när jag cyklar, åker skidor eller spark med hundarna. Kan vara värt att testa?
Bra och informativt inlägg med sund inställning!

Yvonne

Yvonne

August 19, 2023

Hejsan vad har du för anordning när du tränar dina hundar med fyrhjuling?

Leave a comment (all fields required)